Evitar la presència de venedors ambulants és un dels reptes que arrosseguen molts ajuntaments des de fa prop de 20 anys. El conegut com a top manta ocupa indiscriminadament places i carrers, especialment a la costa, on els venedors busquen turistes que es deixin seduir per imitacions de grans marques a preus molt baixos.

Cambrils veu bé la vigilància privada però demana una estratègia conjunta

Al sud del litoral català, el fenomen es concentra de forma evident al cap de Sant Pere, a Cambrils -just al límit amb el terme municipal de Salou-, un dels punts que tradicionalment acull més venedors il•legals a la Costa Daurada. En els darrers anys, sobretot durant les nits d’estiu, desenes de venedors ambulants estenen les mantes en aquest indret arribant a entorpir el pas de vianants i ciclistes. Els botiguers, però, alerten que la problemàtica “va a més” i que els venedors també es mouen per la zona de Pau Casals i el port.

Per això, recentment han proposat a l’Ajuntament que estudiï contractar vigilància privada per comprovar l’efectivitat de la mesura. Segons el president de la Unió de Botiguers de Cambrils, Tomàs Sierra, caldria treballar el problema durant tots els dies de l’any i no posar-se en alerta tot just a les portes de l’estiu. “Falten efectius per lluitar contra el fenomen i, si ho anéssim tallant diàriament, no tindríem 200 manters a la zona del Cap de Sant Pere”, lamenta.

L’actual alcaldessa i cap de llista d’ERC el 26-M, Camí Mendoza, considera que la solució no passa únicament per les iniciatives que es prenguin en l’àmbit municipal, com la tasca de conscienciació que ja fan entre veïns i turistes, el patrullatge policial o una possible vigilància privada. Segons Mendoza, cal una actuació coordinada entre totes les administracions per lluitar “contra les xarxes que distribueixen la mercaderia il•legal”. Alhora, la candidata creu que això hauria d’anar acompanyat d’un pla per trobar sortides laborals als venedors.

La cap de llista del PSC de Cambrils, Ana López, coincideix que el problema no és aïllat i que requereix d’una “mirada ampla”. López es compromet a implicar-se “de forma més ferma” amb els Mossos i amb els serveis socials, i a impulsar “una cimera del territori” per abordar el fenomen. Segons la socialista, la vigilància privada seria “un pegat” perquè els vigilants han de recórrer igualment a la policia, però admet que pot ser d’utilitat i no s’hi oposa. López també recepta molta conscienciació i pedagogia. “Cal entendre que s’estan afavorint màfies”, avisa.

Detall d'una de les parades d'un manter que ven sabatilles esportives, el dijous 20 d'agost de 2015 a la nit a la zona del Cap de Sant Pere, entre Salou i Cambrils. Detall d’una de les parades d’un manter que ven sabatilles esportives, el dijous 20 d’agost de 2015 a la nit a la zona del Cap de Sant Pere, entre Salou i Cambrils.

L’alcalde de Salou recorda que cal complir la llei

Des de Salou, l’actual alcalde i cap de llista de Sumem per Salou, Pere Granados, afirma que al municipi no tenen un problema amb el top manta perquè fa anys, diu, que ho venen treballant i que ja ho van resoldre. El candidat sí que admet la presència de venedors ambulants al municipi, però sosté que la policia ho controla. Granados recorda que qui vulgui vendre productes ha de complir la llei, amb llicència i el pagament d’impostos corresponent.

Els comerciants de Salou n’estan tips del top manta

El president de l’associació Shopping Salou, Juli Vilaplana, diu que n’estan tips del top manta, però que actuar només contra “l’últim esglaó de la cadena” s’ha demostrat que no és efectiu. Aposta per fer més conscienciació i sancionar els compradors. “Comprar productes al carrer és il•legal i cal que sàpiguen a qui s’està beneficiant i a qui s’està perjudicant, que és al petit comerç”, afirma, mentre lamenta que el límit del terme municipal amb Cambrils esdevingui “un autèntic mercadet”. “N’estem molt cansats i el canvi ha de venir de les institucions ”, reclama.

Els hotelers de la Costa Daurada demanen solucions urgents per erradicar el top manta

Segons els hotelers, el top manta cada cop anirà a més si les institucions no es prenen el problema seriosament i no es conjuren per a erradicar-lo. “No aporta res positiu a la zona”, sentencia el portaveu de l’Associació Hotelera Salou-Cambrils-la Pineda, Sergio Ibarbuen. Afegeix que estan disposats a col•laborar amb l’administració, per exemple informant els turistes a recepció o mitjançant els touroperadors que el top manta és una activitat il•lícita que pot comportar sancions econòmiques.

Interior accepta les patrulles mixtes per a casos puntuals

Des del Departament d’Interior, el director general dels Mossos d’Esquadra, Andreu Martínez, veu amb bons ulls la introducció de vigilants privats als dispositius policials, si bé declina que aquesta sigui una fórmula extrapolable arreu. Martínez demana “analitzar cas per cas”, en funció de la singularitat del municipi, i de com i quan s’instal•len els manters. “Els ajuntaments i la Generalitat han de tenir una sèrie de possibilitats damunt la taula, i aquesta és una més”, afirmava el passat mes d’abril després de participar al Vendrell en unes jornades sobre el top manta.

Un protocol transversal

Al seu torn, la Direcció General de Comerç de la Generalitat està definit un protocol d’actuació entre administracions i organitzacions empresarials per plantar cara a aquest fenomen i evitar la proliferació de venedors. El document, anunciat a les jornades del Vendrell i posteriorment confirmat per la consellera Àngels Chacón al Parlament, servirà per concretar el rol de la Generalitat, els ajuntaments, les cambres de comerç, els cossos policials, les associacions de comercials i les autoritats portuàries a l’hora d’actuar contra l’activitat dels manters. És un protocol inspirat en el de ciutats italianes, com Venècia.

 

Pin It on Pinterest