Febrer, encara que curt ben aprofitat, és el mes per excel·lència pel que fa al consum de calçots a la Costa Daurada. Temps de calçotades, un àpat típic de les comarques tarragonines que està prenent embranzida com a model gastroturístic i que el restaurant Tennis Salou realça a la seva carta, els caps de setmana.

Una litúrgia tradicional que inclou: el pitet, la taula al pati sota el sol de febrer, les teules amb calçots embolcallats amb paper de diari i el porró de vi negre. A més, d’una gran dosi de germanor i companyonia per fer de la calçotada una festivitat col·lectiva. Es tracta d’un model gastronòmic de Km0 a l’alça, any rere any. Tots aquests ingredients hi són presents a les calçotades que ofereix el restaurant Tennis Salou, a preu de 30 euros per comensal i de 25 euros, per als socis del Club.

Punt de trobada per a desgustar calçotades a la Costa Daurada

Al bell mig del complex esportiu Club Tennis H2O, els dissabtes matí, espurnegen les brases. El xef de la casa, Luis Pérez passa pel foc viu les cebes blanques mentre espera que es faci la brasa per rostir la carn. Les guarnicions típiques de la cuina catalana acompanyen la proteïna: carxofes rostides, mongetes blanques i patates al caliu. Per postres, com no podia ser d’altra manera, una bona crema catalana casolana. Tot regat amb grans vins de la marca Torres i  D.O. Terra Alta.

El restaurant Tennis Salou destaca perquè es troba envoltat per una zona enjardinada, terrasses, chillout al costat de la piscina, amplis salons i servei de bar interior i exterior. Un indret dinàmic i versàtil que es converteix en un marc idoni per organitzar qualsevol esdeveniment socials. Ofereix, també, servei de menú diari i especial menú cap de setmana, a més del popular menú calçotada.

Calçotades a la Costa Daurada per gaudir amb amics i familiars.

Previsions del consum de calçots aquesta temporada

Els majoristes de Mercabarna preveuen superar els 15 milions de calçots venuts aquesta temporada, el que suposaria un nou rècord històric. D’arribar-se a aquesta xifra, s’incrementarien les vendes prop d’un 10% respecte les de l’any passat que amb 14,2 milions de calçots comercialitzats, la xifra més alta en 10 anys, ja van superar totes les previsions.

Quan als preus, es mantindran estables respecte anys anteriors entre els 8 i 10 cèntims per unitat de mitjana gràcies a la gran oferta existent. L’evolució a l’alça de les vendes té molt a veure amb l’increment de la demanda interna i el creixement de les exportacions que en un any han passat del 5% als 15% del total de les vendes. Josep Pañella, majorista especialitzat en calçots, explica que les baixes temperatures de l’hivern i la manca de pluges a la tardor garanteixen un producte d’altíssima qualitat i pronostica una temporada de rècord si el temps acompanya.

Les vendes de calçots previstes per aquesta temporada confirmen que el seu consum va a l’alça i que any rere les xifres van creixent. Si la temporada passada es van vendre 14,2 milions de calçots, un 20% més que la 2015-2016, enguany les previsions apunten a que es podrien superar per primer cop els 15 milions d’unitats venudes. De fet, fins el mes de gener les vendes ja superen en més d’un 9% les dels primers tres mesos de la temporada anterior.

Pel que fa a la procedència dels calçots que es venen a Mercabarna el més abundant és el del Camp de Tarragona amb l’IGP del calçot de Valls. En el temps que portem de temporada, els majoristes ja han venut uns 3,7 milions de calçots de Valls, el 60% del total de la producció. El segon gran origen són les comarques de Barcelona, amb Baix Llobregat al capdavant, seguit pel Maresme i els Vallesos Oriental i Occidental. El calçot del Barcelonès, tot i que no està subjecte a estàndards de qualitat, compta amb una llarga trajectòria de conreu i els cultius destaquen per la seva qualitat.

El restaurant Tennis Salou t'ofereix la popular calçotada del Camp per 30 euros.

Pin It on Pinterest