Any 1965. La marca Costa Daurada, que evoca la sorra fina i brillant de les nostres platges, s’incorpora oficialment al Registre de Denominacions Geoturístiques de l’Estat. En els primers anys de vida, aquesta denominació va aplegar les destinacions turístiques de tot el litoral de Tarragona, des d’Alcanar cap al nord i fins i tot el Garraf.

Eren anys de plena efervescència urbanística gràcies a l’activitat turística. A casa nostra, en pocs anys s’havien deixat enrere les típiques casetes de bany de les platges per apartaments en primera línia, càmpings enclavats a la naturalesa o els grans hotels que van començar a multiplicar-se arreu.

Era una època on el turisme que predominava arribava en cotxe i ho feia des de França, Bèlgica o altres punts d’Espanya com l’Aragó o Navarra. La Costa Daurada començava a fer-se un nom, però calia anar més enllà. Amb aquest objectiu, als anys 70 es va forjar la Comunitat Turística de la Costa Daurada, embrió dels actuals patronats de turisme. La seva missió era promocionar conjuntament tota l’oferta de la zona a fires nacionals i internacionals. Era un organisme que va néixer 100% des del sector privat i que van impulsar empresaris del món de l’hostaleria, l’allotjament o la tour operació.

Jordi Cartanyà, pare de la marca turística Costa Daurada

Un dels grans noms propis d’aquells anys va ser el de Jordi Cartanyà, primer president de la Comunitat Turística de la Costa Daurada. Com molts altres emprenedors, ell va començar als anys 60 gestionant alguns apartaments turístics a la Pineda. Amb la creació del nou organisme, poc a poc va anar aglutinant tots els actors de la comunitat i es va convertir en un dels gran artífexs de l’auge de la Costa Daurada fins a la seva mort, l’any 1985. Ara és recordat com el gran aglutinador del sector turístic de casa nostra tot just quan s’enlairava i des de fa 25 anys dóna nom al premi a la millor acció de promoció turística que s’atorga cada any en el marc de la Nit del Turisme.

Al seu costat, altres empresaris del territori com en Joan Pedrell, de Casa Gatell; en Josep Pelfort, de Viatges Negresco; o en Lluís Dalmau de Cambrils van impulsar aquest organisme que va passejar els atractius de la zona per fires turístiques arreu d’Espanya i d’Europa. D’això fa 50 anys, però la promoció de la Costa Daurada ja es concentrava en fer territori i donar-se a conèixer més enllà del sol i la platja. Va ser la llavor d’un arbre que segueix donant fruits avui en dia. Una llavor que van plantar i regar al llarg d’anys un grup d’empresaris inquiets i valents que van apostar pel territori i van guanyar.

Aquest article ha estat extret de l’especial que La Vila va publicar al juliol del 2016 per commemorar el 50è Aniversari de la marca turística Costa Daurada.

Pin It on Pinterest

Share This