I Love Costa Daurada TURISMO El sector turístic de la Costa Daurada alerta que la temporada 2019 no serà per «tirar coets»

El sector turístic de la Costa Daurada alerta que la temporada 2019 no serà per «tirar coets»

ACN/ El sector turístic espera una ocupació al voltant del 90% a les destinacions de costa durant l’agost, el mes més fort de les vacances d’estiu. A la Costa Daurada i a les comarques de Tarragona, els hotelers alerten que la temporada no serà «per tirar coets» i signen acabar amb les xifres de l’any passat, amb un 90%. La Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme de Tarragona (FEHT) ho atribueix al creixement de Turquia i al repunt d’Egipte i Tunísia.

En canvi, al Maresme preveuen xifres similars a la del 2018, amb ocupacions del 93% i una recuperació del turista rus, mentre que a Sitges del 90% després que l’any passat no s’hi arribés.

Pel que fa a les comarques centrals el ritme de reserves era molt positiu, amb més d’un 75% a finals de juliol, i al Pirineu de Lleida calculen arribar a xifres properes a la plena ocupació, després d’un juliol marcat, en el cas de les comarques de l’Alt Pirineu pels efectes de la cancel·lació del Doctor Music Festival.

A les comarques gironines, el 70% dels hotelers confien repetir els números de l’any passat. La resta, però, no són tant optimistes. A la demarcació, sobretot, els pics d’ocupació es preveuen registrar al litoral i durant la primera quinzena d’agost. Arreu de la Costa Brava, els hotels ompliran entre el 85 i el 90% dels llits.

 

Els empresaris de la Costa Daurada preveuen un estiu ‘difícil’

A la demarcació de Tarragona els empresaris es mostren prudents i apunten que hi pot haver una lleugera baixada de l’ocupació. “Les dades que tenim fins ara ens diuen que no serà una temporada per tirar coets”, explica Eduard Farriol, president de la Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme de Tarragona (FEHT). Farriol creu que és un estiu “difícil” i signa acabar amb les xifres de l’any passat, que considera que no va ser una mala temporada.

La valoració la fa de manera conjunta per les tres àrees turístiques de la demarcació: la Costa Daurada, la zona d’interior i les Terres de l’Ebre. De tota manera reconeix que la que menys pateix és la Costa Daurada perquè rep turistes de més països diferents, cosa que fa que si falla un mercat, es noti menys.

Amb tot apunta que les reserves s’estan fent força a última hora i espera que això ajudi a que les xifres de l’agost es mantinguin. Com és habitual, els principals mercats són el català i l’espanyol, seguits del britànic, el francès i el rus. Des de la FEHT, el lleuger descens que preveuen en part l’atribueixen al creixement turístic de Turquia, però també al repunt de Tunísia i Egipte. La demarcació de Tarragona l’any passat va rebre 6 milions de turistes, que van fer 20 milions de pernoctacions.

Primer pla del president de la FEHT, Eduard Farriol,

Primer pla del president de la FEHT, Eduard Farriol, en una roda de premsa. Foto del 24 de juliol del 2019.

 

El Maresme preveu xifres similars al 2018, amb auge del turista rus

Al Maresme, els allotjaments aspiren a igualar l’ocupació de l’agost de l’any passat, quan el sector va tancar el mes amb una mitjana del 92%. Els hotels de la zona alta, situats a municipis com Pineda de Mar, Santa Susanna, Canet i Calella, són els que registren un nombre més elevat de reserves a les portes de començar el mes, i el Gremi d’Hostaleria no descarta acabar tancant la campanya amb prop del 95% de places ocupades.“El 2017 vam tenir un any extraordinari, mentre que el 2018 no va ser tant bo però també vam tancar una bona campanya que esperem mantenir aquest any”, resumeix a l’ACN el president del Gremi, Jordi Noguera, que celebra que els efectes dels atemptats de Barcelona i Cambrils de fa dos anys “ja s’han superat”. Noguera es mostra satisfet per les ocupacions superiors al 90%, que atribueix a una “millora social, política i econòmica al conjunt de l’estat espanyol”. Malgrat el fracàs en la formació de govern, creu que això no suposarà cap “daltabaix desestabilitzador”.

Pel que fa al perfil de visitants que preveu rebre el Maresme aquest agost, les famílies i parelles aclaparen el 76% de les reserves. En relació a la procedència, domina el visitant de Catalunya i la resta de l’estat espanyol, seguit del turista francès, belga, holandès, alemany i anglès. Al mateix temps, el sector destaca l’auge del mercat rus. Després d’una davallada registrada estius enrere, es va començar a refer durant l’estiu passat i ara està mantenint “una molt bona recuperació”.

 

Sitges confia en millorar els registres de l’estiu passat

Al Garraf, Sitges afronta el mes d’agost amb previsió de fregar el màxim històric assolit ara fa dos anys. Si el 2017 l’ocupació als allotjaments va arribar al 93% de mitjana, aquest cop confien que les reserves se situaran al voltant del 92% de les places ofertades. Així ho assenyala el Gremi d’Hostaleria, que celebra que tot apunti que superaran els registres d’un un 2018 on la demanda va caure lleugerament –l’any passat no es va arribar al 90%-.Del conjunt del mes d’agost, però, el Gremi destaca que entre els dies 2 i 23 preveuen arribar al 100% de places ocupades, coincidint amb les dates en què bona part dels visitants catalans i espanyols tenen vacances. El president del Gremi, Oskar Stöber, atribueix les bones dades a “una recuperació general del turisme al conjunt de l’estat espanyol” i a la “bona resposta de la resta de mercats emissors, com el britànic”.

El visitant de proximitat i l’estranger ocupen a parts iguals les reserves d’aquest agost a Sitges. En el cas dels estrangers, dominen els francesos, alemanys i anglesos, mentre els visitants nòrdics van a l’alça.

 

Pla general de la temporada turística a Sitges.

Al Garraf, Sitges afronta el mes d’agost amb previsió de fregar el màxim històric assolit ara fa dos anys.

 

Fins al 90% d’ocupació a la Costa Brava

Els hotels de les comarques gironines afronten el punt àlgid de la temporada durant aquesta primera quinzena d’agost. Segons dades de la Federació d’Hostaleria, les ocupacions més altes es registraran arreu de la Costa Brava (tant als Empordans com a la Selva) on els percentatges oscil·laran entre el 85 i el 90%.A Girona ciutat i rodalies, els hotels preveuen omplir entre el 70 i el 75% dels llits. Són els mateixos percentatges que, a grosso modo, s’esperen també tant a les zones d’interior com a les comarques més de muntanya (Ripollès i Cerdanya).

L’arribada de turistes, però, com ja és habitual, començarà a anar de baixa durant la segona quinzena d’agost. La Federació calcula que tant a la Costa Brava com a Girona ciutat, aleshores, l’ocupació baixarà al voltant d’un 5%. I que aquest percentatge s’enfilarà fins al 10% en el cas de les comarques d’interior i muntanya.

Sobretot, els turistes que s’allotjaran a la demarcació aquest agost seran parelles de mitjana edat i famílies catalanes, seguides de franceses i de visitants d’arreu de l’estat espanyol. A les zones costaneres, la mitjana de l’estada varia entre les quatre i les cinc nits.

Per últim, la Federació d’Hostaleria també copsa quina és l’opinió de l’empresariat gironí, a partir del ritme de reserves. I aquí hi ha disparitats: mentre el 70% dels hotelers confien que la temporada serà similar a la del 2018, el 30% asseguren que s’anirà a la baixa.

L’any passat, els hotels de la marca Costa Brava van atraure 3,5 milions de turistes. Van ser un 5,1% més en comparació amb el 2017, i suposen el gran gruix de tots els visitants que van passar per la demarcació (3,9 milions). També va créixer lleugerament el número de pernoctacions en establiments hotelers. En aquest cas, un 0,5% fins a més d’11,5 milions. L’estada mitjana dels turistes a la Costa Brava es va situar en els 3,2 dies.

Pantà de la Torrassa, a la Guingueta d'Àneu, amb persones practicant caiac.

Pantà de la Torrassa, a la Guingueta d’Àneu, amb persones practicant caiac.

 

Les cases rurals esperen la plena ocupació a la Catalunya Central

El sector turístic de la Catalunya Central espera poder penjar el cartell de complert aquest mes d’agost. Després d’una segona quinzena de juliol majoritàriament a l’alça, especialment a les zones més rurals, el sector confia en un agost molt bo. De mitjana, a finals de juliol les reserves per al mes d’agost arribaven al 75% a les zones rurals, pel que confien en les d’última hora per arribar a omplir. Els majors registres se situen a les cases rurals del Berguedà, l’Anoia i Solsona, mentre que en els establiments hotelers del Bages i Osona, estan reservades aproximadament la meitat de les habitacions. Pel que fa al perfil, a l’entorn rural predominen les famílies europees, principalment de països com França, el Regne Unit, Alemanya o Bèlgica que busquen allunyar-se de les grans ciutats. En el cas dels hotels, el perfil és més de client nacional.

Pin It on Pinterest